Casa memorială Dositei Obradovici

Overview

Categorie: Casă memorială
Locatie: com. Ciacova
Rating:

În localitatea Ciacova se află pe strada care astăzi îi poartă numele, casa memorială Dositei Obradovici.

O   personalitate marcanta a culturii ciacovene si cea mai influenta a societatii sarbesti din sec.XVIII si inceputul sec.XIX este Dositei Obradovici . S-a nascut in comuna Ciacova, in Banatul Romanesc si a fost cel mai reprezentativ scriitor iluminist sarb, depasindu-si contemporanii prin faptul ca a fost primul care a sesizat , calea pe care trebuie orientata cultura nationala , contribuind cel mai mult ca literatura sarba sa se dezvolte urmand acest drum.

Personalitatea profund umana a lui Dositei Obradovici , ca adevarat dascal , intotdeauna dispus la sacrificii personale, in folosul nevoilor populare i-a conturat imaginea de adevarat mare iluminist. A manifestat in permanenta dorinta de a ajuta si instrui mai ales tineretul , manifestand o mare dragoste pentru toti oamenii. Viata si opera lui Obradovici este in mica masura cunoscuta de cititorii de limba romana , in special de cei apartinand ultimei generatii. Principala cauza a acestei lacune o constituie lipsa scrierilor in limba romana legate de viata si opera lui Dositei Obradovici.

Anul nasterii lui D.O. recunoscut de majoritatea autorilor este 1739, a constituit un subiect controversat , neexistand un document scris in special privind anul nasterii. Daca anul nasterii suporta unele reconsiderari data mortii lui in 1811 este certa . Marele iluminist isi doarme somnul de veci in incinta Mitropoliei Ortodoxe din Belgrad.

Actualmente Casa Memorială Dositei Obradovici se află în patrimioniul Muzeului din Belgrad.

Map