Publicat de pe

Cicloturism și Drumeții la lacul Surduc/Turism cultural și activ la Lacul Surduc

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș, cu sprijinul Primăriei Comunei Fârdea și a membrilor Clubului Sportiv Gratzu a realizat o serie de elemente de promovare a zonei constituită din Lacul Surduc și împrejurimile acestuia, cu scopul de pune în valoare patrimoniul cultural și natural deținut de arealul menționat. Astfel, pentru a sublinia potențialul turistic și a oferi prilejul descoperirii obiectivelor din zonă, a fost creionat și apoi marcat primul traseu de cicloturism din jurul Lacului Surduc, iar pentru a-l face vizibil a fost organizată o primă ediție a evenimentului Surduc Bike Trophy. Utilizarea bicicletelor într-un areal protejat constituie un avantaj în ceea ce privește accesul turiștilor la obiective atât de importanță culturală cât și sportivă.

Realizare traseu de cicloturism și drumeție

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș, cu sprijinul Clubului Sportiv Gratzu, a conturat și marcat, în premieră, un Traseu de cicloturism și drumeție în jurul Lacului Surduc. A fost realizată o hartă a terenului și a fost dezvoltat un traseu mixt – pădure, drum asfaltat și drum neasfaltat – destinat atât sprotivilor performanți, cât și familiilor cu copii, care doresc să practice cicloturismului.

Realizare și amplasare Indicatoare traseu cicloturism

În cadrul proiectului, APDT Timiș a realizat grafica și a tipărit un număr de 40 de indicatoare de cicloturism, care au fost amplasate pe traseul din jurul lacului, la distanța necesară pentru a asigura o vizibilitate cât mai bună a acestora. Demersul a fost realizat în colaborare cu membrii Clubului Sportiv Gratzu și cu sprijinul Primăriei Comunei Fîrdea.

Organizare competiție în primă ediție Surduc Lake Trophy

Beneficiind de un interes deosebit din partea iubitorilor de ciclism și venind în așteptarea acestora, prin intermediul Clubului Sportiv Gratzu, în jurul lacului Surduc a fost organizată prima ediție acompetiției Surduc Lake Trophy, un eveniment destinat atât sportivilor performanți, cât și familiilor cu copii.

Astfel, în jurul lacului și împrejurimi, au fost marcate două trasee de competiție cu dificultate diferită și au fost organizate toate elementele necesare pentru desfășurarea competițiilor.

Traseele au fost diferențiate : scurt – pentru începători, familii și copii acesta a avut lungimea de 20 de kilometri și a cuprins și elemente de drumeție, iar pentru profesioniști, a fost marcat un traseu lung, cu o lungime de 49 kilometri.

Au fost amenajate standuri speciale necesare pentru derularea competiției, au fost desemnați arbitri, s-au organizat echipe de voluntari pentru susținerea competitorilor, s-au organizat punctele de plecare și sosire, iar la final participanții au fost răsplătiți, iar primii sosiți au primit premii, diplome și cupe.

Desfășurarea acestui eveniment a suferit modificări cauzate de actuala situație COVID -19 și numărului de cazuri înregistrate în localitățile din proximitatea arealului de organizare a evenimentului. Astfel, evenimentul ciclist a avut loc în data de 26.09.2020

Parteneriatul:

Parteneri în organizarea evenimentului au fost Primăria Comunei Fârdea, Clubul Sportiv Gratzu.

Impactul scontat:

Proiectul a avut ca scop punerea în lumină a potențialului pe care comuna Fârdea și împrejurimile Lacului Surduc le au în ceea ce privește dezvoltarea turismului active și al celui de familie.

Concluzii:

Dezvoltarea interesului pentru turismul de familie, pentru drumeții și activități în grupuri restrânse și în aer liber prin situația creată de pandemia de coronavirus a atras după sine și dezvoltarea unor elemente de promovare culturală și turistică a județului Timiș. Activitățile organizate prin intermediul proiectului actual și marcarea primului traseu de cicloturism în jurul lacului credem că vor duce nu doar la dezvoltarea în continuare a acestor tipuri de turism, dar va crea și premisele dezvoltării unei infrastructuri de turism prin interesul crecut al investitorilor de a achizitiona biciclete pentru plimbările în zonă.

Dincolo de faptul că proiectul aduce plus valoare investițiilor făcute deja în zonă prin intermediul proiectului European Eco Timiș – un nou produs turistic și achiziționarea unui catamaran cu motor electric și a mai multor canoe, suntem convinși că el va contribui la dezvoltarea investițiilor culturale, gastronimice și de altă natură în zonă, așa cum sunt cele de la Dumbrava, Fârdea sau Zolt

Mai multe informatii si un film al evenimentului pot fi gasite si pe pagina de facebook Turism Timis și pe adresa facebook Turism Timis.