Publicat de pe

Conace și castele din Banat

Județul Timiș

Poveștile familiilor nobiliare care au trecut prin Banat, evenimente sau legende, moștenirea lăsată de acestea și felul în care toate s-au transformat până azi sunt argumentele invitației noastre de a descoperi conacele și castelele din Timiș.
Materialul de față, realizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș cu sprijinul Asociației Culturale Ariergarda, nu propune trasee fixe, ci vă oferă posibilitatea de a alege în funcție de interes și de condițiile privind mijloacele de acces la aceste obiective turistice.
Materialul evidențiază 31 de conace din Timiș. Au fost introduse şi obiective care nu mai există fizic. Conacul de la Poieni, păstrat în memoria colectivă a localnicilor și prin panorama montană oferită de locul pe care a ființat, precum și Conacul Duka din Cadâr. În material nu au fost incluse conacele din Timişoara sau Lugoj, ele fiind incluse într-o multitudine de alte obiective pe care cele două municipii le oferă turiștilor.
Conacele sunt cu precădere exemplificarea arhitectonică a perioadei iluministe şi romantice în Banat, în arhitectura lor regăsindu-se îndeosebi elemente baroce și neo-clasice. Chiar dacă unele conace sunt într-un stadiu de conservare acceptabil, unele chiar într-o stare foarte bună – Conacul Manase-Hodoni, Conacul Ottlik-Izvin, Conacul Vârgici-Sinersig și cele care adăpostesc instituții în orașele Jimbolia și Sânnicolau Mare – pentru toate riscul de degradare este prezent.
Din istoria acestor construcţii, învăţăm că ele au fost produsul unui anume nivel economic şi cultural direct dependent de un domeniu însemnat de teren arabil, lacuri și păduri, generator de mari venituri și aparținând de regulă unei familii nobiliare, care le-a dat și numele.
La realizarea materialului au fost folosite și lucrările ”Județul Timiș – Cetăți, castele și conace”, Dinu Barbu,Editura Eurostampa, 2015 ; ”Nobili Bănăţeni” – internet; ”Lista monumentelor istorice ale județului Timiș” și ”Enciclopedia României”.

www.turismtimis.ro

contact Ariergarda
Ioan Gropsian 0722454022, gropsian@yahoo.com,
Ovidiu Forai 0721288667, ovidiuforai@yahoo.com.

conace tipar-1

conace tipar-2

Conace din Banat