Proiectul nostru, inclus în campania #Together4Cohesion
Eco Timiș – un nou produs turistic, proiect finanțat prin intermediul INTERREG IPA-CBC România-Serbia, a fost inclus în Campania Together for Cohesion, o campanie europeană menită să crească gradul de conștientizare a beneficiilor pe care le are Politica de Coeziune Europeană, Assembly of European Regions – AER
Citiți povestea noastră aici :
https://together4cohesion.eu/eco-timis/
Eco Timiș: acțiune de ecologizare pe malurile râului Timiș
Respectând măsurile de protecție și prevenție anti-COVID în vigoare, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș în parteneriat cu Primăria Comunei Șag, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș și SC RETIM SA organizează vineri, 5 iunie 2020, între orele 9,00 – 15,00, o acțiune de ecologizare a Văii Timișului în arealul cuprins între localitățile Șag-Parța-Șag-Giroc, pe ambele maluri ale râului.
Și-au anunțat participarea un număr de peste 70 de voluntari de la Cluburile Interact Timișoara Cetate și Leo Young Spirit, studenți și masternazi de la facultățile de Geografie și Turism din Timișoara, studenți de la Facultatea de Agricultură a USAMVB, Specializările Biologie și Ingineria Mediului, ghizi de turism, locuitori ai Comunei Șag. De asemenea, orice persoană dornică să participe la acțiunea de ecologizare se poate înscrie sunând la numărul 0731 818677 sau poate veni direct la locul de întâlnire al voluntarilor, lângă podul de la ieșirea din Șag.
Toți voluntarii vor avea gratuit la dispoziție saci pentru colectarea selectivă a gunoaielor, mănuși și măști și, pentru respectarea măsurilor de protecție și de distanțare socială în vigoare, toți participanții vor colabora în grupuri de maxim 3 persoane.
Cu sprijinul SC RETIM SA, sacii vor fi încărcați direct în camioane, astfel încât zona să rămână curată.
Lunca Timișului – zonă protejată din punct de vedere natural – este arealul pe suprafața căruia se desfășoară proiectul european RORS-39, Eco Timiș – un nou produs turistic realizat de Asociația pentru Promovarea Turismului Timiș în colaborare cu parteneri din Republica Serbia. Un proiect finantat in cadrul Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia
În cadrul acestui proiect, de-a lungul râului Timiș a fost dezvoltată o infrastructură de turism ce promovează turismul eco și cicloturismul de-a lungul a mai multe trasee. Au fost montate mese, bănci, umbrare, coșuri de gunoi, indicatoare și panouri informative astfel încât turiștii iubitori de natură, drumeții și plimbări cu bicicleta sau canoele să se poată bucura de aria naturală Lunca Timișului. Detalii privind proiectul Eco Timiș se pot găsi pe www.turismtimis.ro și www.eco-timis-network.eu
DATE CONTACT INCHIRIERE BICICLETE, CANOE și CATAMARAN ECO TIMIȘ
BICICLETE
4 bucăți (2 adulți, 2 copii) – Infocentrul turistic Satchinez (Primăria Comunei Satchinez) + Căști
Pentru închiriere se va lua legătura cu dna. Maria Rabonțu, tel. 0741 634288
4 bucăți (2 adulți, 2 copii) – Pensiunea Popasul Căprioarei, Pădureni/Șag
Pentru închiriere se va lua legătura cu dl. Petre Secară, tel. 0722.316468
6 bucăți (2 adulți, 2 copii) – Centrul Turistic Margina (Primăria Comunei Margina) + Căști
Pentru închieriere se va lua legătura cu dna Damaris Sivu, tel. 0723.124952
Pentru închiriere se va lua legătura cu dna. Ruxandra Adam, tel. 0723.038573
CANOE
Pentru închirierea canoelor
– la Moșnița Nouă – 4 bucăți – cei interesați vor lua legătura cu dl. Raul Codrean, tel. 0768.938.438
– la Surduc – 8 bucăți – cei interesați vor lua legătura cu dl. Slatomir Balojin, tel. 0742.038.258
Pentru predarea canoelor
– la Șag, se va lua legatura cu dl. Flavius Roșu, tel. 0742.268.223
– la Surduc, se va lua legătura cu dl. Zlatomir Balojin, tel. 0742.038.258
NOTĂ: Până când APDT Timiș va achiziționa un peridoc necesar transportului canoelor de la locul de depozitare până la malul apei și pentru preluare, această operațiune va necesita implicarea turiștilor cu mijloace proprii.
CATAMARAN
Pentru închirierea Catamaranului cu motor electric, ambarcațiune care poate oferi plimbări gratuite pe lacul Surduc pentru 8 persoane/tură, cei interesați trebuie să facă programări la tel. 0256.406470.
Detalii suplimentare despre proiectul RORS-39 Eco Timiș – un nou produs turistic se pot găsi și pe Eco Timiş sau pe pagina de facebook Eco Timis/Eco Tamis
Un proiect finantat in cadrul Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.
ECO TIMIȘ – UN NOU PRODUS TURISTIC
Râul Timiș – cel mai mare râu interior al Banatului – va deveni până la finalul anului 2018 un nou produs turistic. Avându-și izvoarele pe versanții estici ai Munților Semenic din județul Caraș Severin, râul Timiș străbate până la vărsarea sa în Dunăre, în localitatea Pancevo din Serbia, 339,7 kilometri dintre care 241,2 kilometri în România.
Pe tot acest parcurs, turiștii se vor putea bucura în următorii ani de activități de recreere și instrumente de petrecere a timpului liber oferite prin intermediul proiectului Eco Timiș – un nou produs turistic, RORS-39. Proiectul a demarat în luna iunie 2017 și este implementat de patru parteneri: Centrul de voluntariat și mișcarea de protejare a naturii Pancevo (Serbia), Camera Regională de Comerț și Industrie Pancevo (Serbia), Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș (Timișoara) și Asociația Miltonia (Timișoara).
Un studiu general și hărți realizate în cadrul proiectului vor oferi turiștilor trasee de biciclete care vor urma cărările naturale ce străbat pădurile din apropierea orașului Timișoara sau dealurile și munții din județele Timiș și Caraș Severin; plimbări cu canoe, locuri de pescuit sportiv și plaje amenajate cu mese, bănci și umbrare pe tot parcursul râului Timiș, în locații stabilite împreună cu asociațiile de pescuit și unități administrativ teritoriale din județ; observatoare de păsări în Mlaștinile de la Satchinez și în Pădurea Macedonia din județul Timiș.
Proiectul Eco Timis prevede și achiziționarea de biciclete și canoe pentru activități turistice și a unui catamaran ce va oferi călătorilorposibilitatea de a se descoperi frumusețea apelor din Timiș.
Mai mulți specialiști din domeniu vor fi pregătiți în cadrul unor cursuri și vor primi informațiile necesare pentru promovarea proiectului Eco Timiș – un nou produs turistic. De asemenea, târgurile de turism din România și străinătate vor reprezenta locații anuale de promovare a râului Timiș ca destinație turistică ce leagă astfel două țări, România și Serbia.
Dincolo de creionarea noului produs turistic Eco Timiș, proiectul derulat de cei patru parteneri va pune în valoare și va lega obiective turistice de importanță națională și internațională din vestul României: Sanctuarul de la Parța (Timiș), Cascada Bigăr (Caraș Severin), conace (Hodoni) și mănăstiri (Șag), podgorii și crame (Recaș, Silagiu), orașe și clădiri cu arhitectură unică (Timișoara, Lugoj, Buziaș), locuri de turism și agrement speciale (Secu, Trei Ape, Crivaia, Munții Semenic). Un proiect finantat in cadrul Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia