Zona Lacului Surduc din Timiș – cel mai mare lac din vestul României – se dovedește astfel una dintre cele mai atrăgătoare destinații de ecoturism din județ, alături de comunele Pietroasa, Tomești, Românești sau Nădrag, unde
frumusețea naturii adună în zona Cascadelor Șopot sau Cornet, a drumului forestier Transluncani sau a Peșterii Românești, a Cetății Jdioara sau Mănăstirii Izvorul lui Miron, o mulțime de iubitori ai drumețiilor și cicloturismului.
Dezvoltarea ecoturismului în județul Timiș a ținut cont, pe de o parte, de tendințele tot mai accentuate la nivel mondial de promovare a unui turism verde, durabil, iar pe de altă parte, a fost puternic influențată de pandemia de covid, care a impulsionat dezvoltarea ofertelor de ecoturism ca urmare a așteptărilor venite din partea celor care doreau să petreacă cât mai mult timp în natură.
Între cele mai importante demersuri ale Asociației de Turism Timiș pentru dezvoltarea ecoturismului se numără proiectul european RORS-39, Eco Timiș – un nou produs turistic, proiect finanțat în cadrul Programului IPA-CBC România-Serbia și prin intermediul căruia a fost dezvoltată infrastructura de turism a județului Timiș și a celorlalți parteneri din Republica Serbia. Au fost create și marcate trasee de cicloturism și drumeție în Valea Timișului, de o parte și de alta a graniței cu Serbia, au fost montate bănci, umbrare și indicatoare pentru a crește calitatea activităților în acest areal, suprapus în mare parte pe rezervații naturale. Au fost achiziționate biciclete, canoe și catamaranul cu motor electric și au fost montate două observatoare de păsări, în Rezervația Satchinez și în Pădurea Macedonia, informații privind traseele propuse putând fi găsite și pe www.eco-timis-network.eu
Un alt proiect aflat în promovare de către Asociația de Turism Timiș este Pista de biciclete care leagă Timișoara de Serbia pe o distanță de 33 de kilometri fiind astfel cea mai lungă pistă de biciclete asfaltată din România.
Însă, cel mai recent demers al APDT în legătură cu ecoturismul este lansarea proiectului Turism cu trenul în Timiș. Mizând pe importanța dezvoltării turismului durabil în contextul în care o mare parte dintre obiectivele turistice din județul Timiș nu sunt legate prin transport de orașul Timișoara, am propus prin intermediul acestui proiect folosirea trenurilor ca mijloace de transport sustenabil spre o serie mai mare de destinații, cu dorința de a extinde aceste trasee spre regiune și chiar țările vecine.
În strânsă legătură cu acestea, Asociația de Turism Timiș promovează activități de slow travel prin intermediul evenimentelor de cultură gastronomică Banat Brunch, evenimente al căror program poate fi găsit și pe www.turismtimis.ro
Ele vizează atât crearea și dezvoltarea infrastructurii, cât și schimbarea mentalității privind avantajele oferite de acest tip de turism.
Mai multe informații despre proiectele și activitățile Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș pot fi găsite pe aplicația digitală gratuită Discover Timiș.