Publicat de pe

Evenimentele de cultură gastronomică Banat Brunch reîncep în 30 aprilie!

Dăm startul experiențelor Banat Brunch 2022!

Satele bănățene, cu oamenii și poveștile lor, cu bucătăria eclectică și arome îmbietoare, vă așteaptă să le descoperiți într-o nouă ediție a evenimentelor de cultură gastronomică Banat Brunch!

Vă vom purta prin alte locuri noi, prin curțile localnicilor și pe dealuri însorite plină de viță de vie, prin cartierele mărginașe ale Timișoarei sau pe urmele etniilor din Banat. Vom străbate Timișul, dar vom descoperi și gustul produselor bio de la o fermă arădeană. Vom hoinări pe ulițe pline de praf sau ne vom tolăni pe iarbă, sub pomii din grădinile localnicilor….Brunch, fluștuc sau doar gustare. Nu contează cum îi spuneți, experiențele complexe, care adună în jurul aromelor locale prieteni și povești, reîncep în județul Timiș din 30 aprilie.

 

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș a pregătit programul evenimentelor de cultură gastronomică intitulate Banat Brunch 2022.

1.    Sat Costeiu de Sus, comuna Margina – 30 aprilie

2.    Sat Berini, comuna Sacoșul Turcesc – 07 mai

3.    Sat Bulza, comuna Margina – 21 mai

4.    Casa Ferch, oraș Deta – 04 iunie

5.    Comuna Curtea – 11 iunie

6.    Sat Firiteaz, comuna Șagu, județul Arad – 18 iunie

7.    Lanul de Lavanda, sat Zorani, comuna Margina– 25 iunie

8.    Sat Zolt, comuna Fârdea – 02 iulie

9.    Crama Agape Artă&Natură, sat Silagiu, Buziaș – 16 iulie

10.Urban Brunch Timișoara, Ronaț – 30 iulie

11.Sat Rudna, comuna Giulvăz – 06 august

12.Comuna Pietroasa – 13 august

13.Sat Duboz, comuna Nițchidorf – 20 august

14.Sat Bulza, comuna Margina – 27 august

15.Sat Românești, comuna Tomești – 03 septembrie

16.Sat Zolt, comuna Fârdea – 10 septembrie

17.Sat Costeiu de Sus, comuna Margina – 17 septembrie

18.Sat Sintești, comuna Margina – 01 octombrie

 

 

Reguli de desfășurare Banat Brunch 2022

 

Toate activitățile se vor desfășura în exterior cu respectarea măsurilor de siguranță în vigoare.

 

Bufetul va fi servit pe mese separate pentru a nu favoriza formarea cozii.

Mesele sau păturile vor fi puse la distanță corespunzătoare și dinainte aranjate.


Cei care pregătesc brunch-ul vor purta manuși și vor lucra afară, nu în interior, în bucătării de vară

Mâncarea caldă va fi servită la castron pentru grupuri de 4-6 persoane, familii sau persoane care se cunosc deja.

Unde este posibil, evenimentul va avea forma unei drumeții cu picnic. Participanții vor avea posibilitatea să se spele și să dezinfecteze pe mâini.

 

Proiectul Banat Brunch, demarat în urmă cu trei ani în județul Timiș și județele Arad și Caraș Severin, își propune dezvoltarea și promovarea turismului rural, tradițiile și cultura bănățeană prin intermediul gastronomiei.

Evenimentele promovate folosesc bucătăria locală ca teaser și atracție pentru a avea ocazia să creăm și să dezvoltăm alternative economice pentru locuitorii din sate prin turism sustenabil: să-și dezovolte mici oferte turistice în urma colaborării cu noi la evenimente (ex. ture de căruța, mic dejun la stână, degustări, vizite în sat, activități în gospodării locale etc.); prin producție de alimente  – ca furnizori locali pentru pensiuni sau restaurante din zona, la evenimente mici din sat sau regiune, prin vanzarea la piete locale, vanzare la evenimentele noastre etc) sau prin producție de artizanat  și/sau meșteșuguri – sub brand local, la evenimentele noastre, la magazine din regiune

Aceste alternative au menirea să ajute la păstrarea peisajului cultural prin practicarea agriculturii la scară redusă de către localnici, să oprească pierderea diversității de soiuri locale, să dezvolte turismul în regiune și chiar să oprească mutarea populației spre oraș sau alte țări.

Evenimentele Banat Brunch ne permit să prezentăm satele unor vizitatori urmărind ca aceștia să înțeleagă importanța consumului de mâncare locală și a alimentor care nu  călătoresc, să aprecieze valoarea resurselor locale, sa considere zona rurală din România ca alternativă de concediu tip slow travel, să se deplaseze pe jos, cu bicicleta sau cu căruța/cai.

Alături de partenerii noștri din Asociația My Transilvania considerăm că anumite elemente de patrimoniu imaterial, așa cum este cultura gastronomică, pot ajuta la păstrarea aspectelor pozitive din tradițiile rurale și pot deschide perspectiva pentru o reinterpretare creativă a celor care nu mai sunt contemporane . Evenimentele de cultură gastronomică nu au un scop patrimonial, ci încearcă să susțină dezvoltarea zonelor rurale prin promovarea produselor, rețetelor și a culturii locale.