Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș și Asociația Patronală Horetim au lansat proiectul intitulat Gustă diversitatea în grai bănățean, un proiect care își propune promovarea rețetelor tradiționale din Banat prin intermediul restaurantelor din Timișoara și județ. În premieră, rețete vechi din bucătăria tradițională bănățeană se vor afla în meniurile restaurantelor timișorene pentru a fi oferite turiștilor care ne vizitează destinația.
Proiectul Gustă diversitatea în grai bănățean este derulat de APDT Timiș în colaborare cu prof. Mărioara Pisat și Asociația Patronală Horetim și cuprinde mai multe componente, între care și realizarea Hărții cu traseul restaurantelor care promovează rețetele din bucătăria tradițională bănățeană, materiale care va conține toate datele de contact necesare pentru turiști, alături de inserarea și promovarea gratuită a afacerilor în platfoma digitală Discover Timiș, dar și tipărirea acestor rețete într-o lucrare bilingvă.
Proiectul are scopuri multiple, cele mai importante fiind acelea de a sublinia multiculturalitatea destinației noastre prin intermediul culturii gastronomice a regiunii și de a oferi oamenilor de afaceri din industria Horeca susținere și oportunitatea promovării business-urilor pe care le reprezintă.
Rețetele propuse de APDT Timiș spre promovare prin intermediul proiectului fac parte dintr-o colecție adunată pe parcursul a 15 ani de prof. Mărioara Pisat, membru în juriul proiectului Lada cu zestre derulat pe întreg teritoriul județului Timiș și susținut de Consiliul Județean Timiș.
Zupă dă găină cu tăieței dă casă
Zamă dă părădaisă cu tăieței și păsulă
Slaită cu oloi și ceapă friptă
Păsulă verge cu carne dân călăi și covăsât
Mâncare dă mazăre cu găluște și carne dă pui
Schmarn și kompot
Lapce dă pasăre
CASA BUNICII
Zupă cu galuste
Fasole frecată cu prăjeală dă ceapă
Gulaș unguresc
Salata dă vinete
Platou tradițional (clisa, carnați dă casă, găigană dă ou, ridichi etc)
Pui cu sos dă vișine
Pui cu sos dă mărar
Chiftele dă porc marinate în sos dulce dă roșii cu dafin
Gomboti cu prune
Crempită (cremeș)
CASA DEL SOLE
Platou rece cu mezeluri dă porc
Zupă dă găină cu tăiței dă casă
Șpenac cu ochiuri dă ou și cârnaț
Sarme
Tăiței storși cu mac și nucă.
CURTEA BERARILOR
Zupă dă găină cu tăiței dă casă
Mâncare dă mazăre cu găluște și carne dă pui
Popricaș dă crumpi cu carne;
Șonc și clisă dă porc;
PIZZERIA CORA
Pită cu ulei dă dovleac
Ceșniță sârbească
URBAN KING
Clătite
Doboș
Zupă dă găina cu tăieței dă casă
GRĂTARUL CU ȘTAIF
Chiftele cu crumpi noi și sos dă mărar
Crumpi cu carne la dobă
LA LIVADA BĂNĂȚEANĂ BY NORA (SÂNMIHAIU ROMÂN)
Sarme
Platou rece tradițional
Cârnaț fript
Zamă dă păsulă
Crumpi fripți în cipsie
Șpenac cu ochiuri dă ou și cârnaț
Clătite
Cornulețe crescute cu nucă
Chec Lenuța
MERLOT
Zupă dă găină cu tăiței dă casă
Tăiței cu nucă
LA CALUL ALB
Zupă dă găină cu tăiței dă casă
Escalop de pui cu ciuperci
CLĂTITE LA TIGAIE
Pungene ribe
MIORIȚA
Platou mezeluri de porc
NORA
Zupă dă găină cu tăiței dă casă
Sarme
Șonc și clisă dă porc
Ghibaniță
Mâncăruri servite la masa dă Paști
Platou rece
Drob dă miel
Ciorbă dă miel
Friptură dă miel
Mâncăruri servite la masa dă Crăciun și Anul Nou
Ciorbă dă perișoare
Cotoroage
Mâncăruri servite la pomana porcului
Cârnaț fript
Popricaș din carne dă porc
Varză murată cu carne
Crumpi cu carne la dobă
Mâncăruri servite la Rusalii
Chiftele cu crumpi noi și sos dă mărar
Mâncăruri servite la Buna Vestire
Pește fript
Mâncăruri servite în zile dă post
Zamă dă părădaisă cu tăiței și păsulă
Slaită cu oloi și ceapă friptă
Zamă dă crumpi
Zamă dă păsulă
Crumpi fripți în cipsie
Mâncăruri servite în zile dă păstă săptămână
Sarme în piparcă
Șpenac cu ochiuri dă ou și cârnaț
Crumpi fripți în cipșie dă pământ
Dăserturi
Clătite
Păturată pă crumpi
Ceșniță sârbească
Coronae
Turce fripce
Haioșe
Chech Lenuța
Prăjitură cu vișine
Lapce dă pasăre
Cornulețe crescute cu nucă