Muzeul Orășenesc

Overview

Categorie: Muzee
Locatie: Deta
Rating:

DETA

Atestată documentar sub denumirea de DED în 1360, Deta este ridicată la rangul de oraș-târg de către împăratul Francisc I de Habsburg, păstrându-și această calitate până la sfârșitul secolului al XIX-lea.

În 1867, după încorporarea Banatului la Ungaria, se înființează plasa Deta (cu 13 comune), care aparține de comitatul Timiș.

În 1919, Banatul (inclusiv Deta) devine parte componentă a Regatului României, iar în anul 1930, Deta are străzi bine întreținute, trotuare asfaltate, o serie de clădiri frumoase, apoi localitatea decade de la statutul de oraș la cel de așezare rurală (comună), urmând a deveni din nou oraș in anul 1968.

În 2002, Deta are 6418 de locuitori, dintre care 389 de șvabi. În 2010, are loc prima ediție a sărbătorii ‘Zilele orașului Deta’, în cadrul unui proiect comun cu localitatea Bordany din Ungaria.

 MUZEUL ORASENESC

Se înființează în anul 1969, având profil general de arheologie și profil principal de arheologie preistorica și istorie. Sălile muzeului găzduiesc urne hallstattiene, ceramică, obiecte medievale, dar și elemente de etnografie. Săpăturile arheologice făcute de muzeografii de la Muzeul Banatului și de profesorul Dani Bela (în anii ’60-’70) au dus la găsirea unor obiecte din bronz, brățări, lămpi, săgeți, vase, monede, ornamente, dovedind existența locuirii zonei înca din epoca neolitică. Printre piesele apreciate din muzeul orășenesc Deta se numără și mașina tipografică folosită în anul 1880 pentru tipărirea primului număr al ziarului ‘Dettauer Zeitung’, la început săptămânal, mai apoi bisăptămânal, apariția acestuia încetând abia în anul 1946.

Map