Muzeul Presei Românești

Overview

Categorie: Muzee
Locatie: Jimbolia
Rating:

JIMBOLIA

Așezarea este atestată documentar în dijmele papale sub numele de Chumbul, în perioada 1332-1337, pentru ca în secolul al XVII-lea otomanii să prăduie așezarea. În anul 1863, se construiește castelul Csito, în afara orașului, înspre granița cu Serbia-după planurile lui Ybl Miklos, arhitect al Parlamentului și al Operei din Budapesta. În anul 1866 se deschide Cazinoul cu o bibliotecă care va aduna în anul 1934 aproape 10.000 de volume. În 1878 se ridică Palatul Administrativ, iar in 1910 se stabilește în Jimbolia si își va petrece restul vieții aici, pictorul Ștefan Jäger. În acest oraș, pe care Jäger l-a îndrăgit atât de mult, există azi un Muzeu, dedicat operei pictorului șvab. În anii ’60, germanii din Jimbolia reiau sărbatorirea Kirchweih-ului. În 1997 are loc prima ediție a sărbătorii intitulată Zilele Jimboliene, organizată de Casa de Cultură.

Ca și evenimente culturale, Jimbolia găzduiește Festivalul european de muzică blues “Jimboblues” în luna iulie, Ruga jimboliană în 15 august sau “Zilele Jimboliene” – Sărbătoarea orașului, luna august.

 

MUZEUL PRESEI ROMÂNEȘTI

Muzeul Presei Românești din Jimbolia a fost inaugurat în ziua de 14 septembrie 2007, ca o primă instituție de acest fel în România, rară chiar și în Europa (în Germania, la Aachen, și în Portugalia).

Muzeul a primit numele lui Sever Bocu, fruntaș bănățean, cel care în anul 1917 scotea la Kiev pentru prizonierii de război români din lagăre, un ziar numit “România Mare”.

Punctul de plecare al muzeului l-a constituit colecția de ziare a Fundației poetului Petre Stoica (Fundația deține peste 15.000 de volume în limbile româna, germană, unele de mare valoare bibliografică, colecții numismatice, filatelice, cartofilie, ex-libris, importante manuscrise aparținând unor scriitori români și germani, tablouri, gravuri, obiecte casnice).

Este prezentă și presa apărută după 1989, cu precădere primul număr al fiecărei publicații postdecembriste, dăruit muzeului unicat din Jimbolia.

Map