Mănăstirea "Sfântul Gheorghe"

Overview

Categorie: Mănăstiri
Locatie: com. Birda
Rating:

BIRDA

Birda este atestată documentar cu acest nume din anul 1690, iar in 1761, pe Harta oficială a administrației Banatului, apare localitatea cu numele de Pirda. În 1967, Birda aparține de comuna Gătaia, urmând a fi inființată ca și comună în baza Legii nr. 84/2004, prin desprindere de localitatea Gătaia.

În luna septembrie 2009, are loc prima ediție a sărbătorii numită “Întoarcerea fiilor satului”, prilej cu care este aniversată împlinirea a 100 de ani de existență în Birda, a Bisericii Evanghelice.

 

MĂNĂSTIREA “SFÂNTUL GHEORGHE”

Așezământul monahal sârbesc, “Sfântul Gheorghe”, din satul Mănăstire, e așezat în apropierea râului Bârzava și a pădurii. Stilul arhitectonic al mănăstirii este cel bizantin, iar pictura de pe boltă e în frescă. Faima mănăstirii e legată de numele Sfântului Ghorghe, un războinic anatolian, născut în anul 272, din tată nobil și mamă provenind dintr-o familie israeliană bogată. După 1944, mănăstirea ajunge pentru un timp cazarmă, apoi clădire de birouri pentru Cooperativa Agricolă de Producție din sat. La mănăstirea “Sfâantul Gheorghe”, viețuiește o singură măaicuță, sora Evghenia.

 

Map