Publicat de pe

Participarea APDT Timiș în standul României la Târgul de Turism Internațional BIT Milano 10-12.04.2022

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, a participat, în perioada 10-12 aprilie 2022, în stadul României organizat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului  (MAT) la Târgul internațional de turism BIT Milano.

Manifestarea din peninsulă este considerată cel mai important eveniment de profil din Italia și a adunat la această ediție peste 830 de expozanți din întreaga lume.

Tradițiile și obiceiurile românești au o pondere însemnată în promovarea României la târgurile internaționale de turism, ceea ce a făcut ca județul Timiș să îi aibă ca invitați în spațiul rezervat de MAT pe meșterul opincar de la Sintești, dl. învățător Ciprian Mert, și pe dna Emilia Popa, producător local din comuna Margina, folosind evenimentul internațional din Italia ca oportunitate de promovare a destinației noastre prin experiențe interactive, vizitatorii standului putând învăța secrete din meșteșugul opincilor sau putând degusta produse tradiționale specifice regiunii Banat.

De asemenea, mizând pe importanța și ponderea crescută a digitalizării în turism, vizitatorii au avut posibilitatea de a accesa obiectivele turistice din județul Timiș prin intermediul tururilor virtuale prezentate pe ochelari VR.

Pentru un acces facil la informații, având în vederea creșterea trendului și a interesului pentru turismul gastronomic în mediul rural, Asociația de turism Timiș a oferit vizitatorilor din stand materiale și informații traduse în limba italiană referitoare la evenimentele acestui an Banat Brunch în destinația noastră. De asemenea, au mai fost oferite informații privind anul Capitalei Culturale Europene 2023, dar și referitoare la activitățile de turism activ și petrecere a timpului liber în județ.

Este cunoscut faptul că legăturile județului Timiș cu Italia sunt extrem de strânse și de durată, atât prin prisma evoluției spectaculoase a investițiilor în zonă, cât și a învățământului și culturii. La acestea se adaugă și numărul mare al legăturilor aeriene dintre Timișoara și orașele Italiei, elemente care creează astfel toate premisele necesare pentru promovarea județului Timiș ca destinație accesibilă și ofertantă pentru locuitorii din peninsulă. Ca urmare, Turism Timiș a oferit vizitatorilor din stand informații privind zborurile și legăturile dintre Timișoara și Italia.

Astfel, urmând structura organizatorilor BIT Italia, în standul rezervat participării județului Timiș au fost programate întâlniri și discuții cu vizitatorii, degustări de produse tradiționale și demonstrații de opincărit.

În cele trei zile de participare, APDT Timiș a pregătit și instalat împreună cu invitații elementele de promovare privind atelierul de opincărit și materialele tipărite, a desfășurat întâlniri și discuții cu persoanele interesate de destinația noastră și a participat la două dintre conferințele internaționale organizate de BIT Milano, astfel:  Turismul eno-gastronomic, combinația perfectă între soluții digitale și experiența în teritoriu și Turismul alimentar: mai verde, mai durabil.

În stand, principalele interese ale vizitatorilor au fost legate de evenimentele din județ și Timișoara și de unitățile de cazare astfel: hoteluri și restaurante cu specific local, programul CCE 2023 și activități de ecoturism, cicloturism și camping și se poate estima că un număr de aproximativ opt sute de persoane s-au oprit și au solicitat informații de la desk-ul județului Timiș și al invitaților săi.

Ca urmare a primei zile de evenimente, organizatorii BIT Milano au realizat un film de promovare a celor mai importante atracții de la eveniment, iar județul Timiș a fost prezentat alături de câteva dintre destinațiile de interes de la manifestare. Filmul a fost promovat și pe canalele digitale de promovare facebook Turism Timiș, Eco Timiș și Experiențe în Banat.

Din participarea APDT Timiș la acest al doilea târg internațional de turism reiese evident necesitatea ca județul Timiș să crească preocuparea și să susțină crearea de unități de turism de tip camping, foarte căutate de o masă tot mai mare de turiști, mai ales în contrextul transformărilor din domeniul turismului cauzate de pandemia de covid și trendul pentru turismul verde.

De asemenea, apropierea de anul 2023 impune extinderea promovării evenimentelor culturale ale județului Timiș, motiv pentru care APDT are nevoie de o colaborare mai strânsă cu operatorii de turism și instituțiile care susțin Programul 2023 pentru a fi la curent cu evenimentele la zi și pentru a pregăti materiale de promovare actuale și actualizate, în conformitate cu așteptările posibililor vizitatori ai destinației Timiș, combinând tradițiile locale cu elemente de digitalizare în promovarea turistică a județului.