Publicat de pe

Participarea APDT Timiș la Târgul de Turism al României de la Romexpo București, 24-27.02.2022

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, a participat, în perioada 24-27 februarie 2022, la Târgul de turism al României, desfășurat la Romexpo București. Este prima participare fizică pe care APDT Timiș a avut-o la cel mai mare eveniment de promovare turistică din țara noastră, după declanșarea pandemiei de COVID.

Tema principală a activităților din stand la această ediție au reprezentat-o Tururile ghidate în destinația Timiș, în contextul în care interesul turiștilor pentru călătoriile în destinații de proximitate este tot mai ridicat după ridicarea restricțiilor de Covid. Alături de acestea, în stand au fost programate să aibă loc întâlniri și discuții cu vizitatorii, degustări de produse tradiționale și de vinuri din podgoriile timișene.

În colaborare cu Asociația Breasla Ghizilor, APDT Timiș a realizat trei materiale video pentru trei tururi tematice în oraș – Turul Revoluției din 1989  (ghid de turism Ludovic Satmari), Turul Cetății Timișoara (ghid de turism Dan Codre) și Turul Piața Unirii (prezentat de prof. ghid Florentina Popescu). Filmele au fost prezentate în standul județului Timiș, acolo unde, în paralel, cei interesați au avut la dispoziție ochelari VR pentru a putea descoperi județul Timiș prin intermediul Tururilor virtuale – Jimbolia, orașul celor șase muzee, Turul Bisericilor de lemn și Frumuseți naturale în Țara Făgetului.

O a doua componentă a promovării a reprezentat-o reîntâlnirea cu patrimoniul gastronomic al Banatului prin intermediul evenimentelor Banat Brunch. APDT Timiș a prezentat la Târgul de turism din București, pe lângă programul evenimentelor culturale 2022, și Programul Banat Brunch 2022 și a oferit vizitatorilor posibilitatea de a degusta vinuri din podgoriile Silagiu și brânzeturi artizanale obținute de la crescătorii de animale din Coșteiu de Sus, comuna Margina.

În cele 4 zile de târg principalele interese ale vizitatorilor la stand au fost legate de evenimentele din județ și Timișoara și de unitățile de cazare astfel:

În data de 24.02.2022 la standul APDT Timiș am avut bucuria de a primi vizita domnilor Florin Vasile Câțu, președintele Senatul României și Constantin Daniel Cadariu, ministrul Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, imediat după deschiderea oficială a Târgul de Turism al României ROMEXPO. A fost o ocazie de a le stârni interesul pentru a vizita destinația Timiș și de a le vorbi despre proiectele noastre apropiate susținute de Consiliul Judeţean Timiş. De asemenea, APDT Timiș a participat la întâlniri și discuțiisolicitate de reprezentanții TOUR-X pe tema „Destinația anului”, dar și la întâlniri și discuții cu reprezentanții ANAT Vest pentru dezvoltarea unei aplicații de vânzare a biletelor culturale (bilet unic). Vizitatorii au pus întrebări despre evenimentele de cultură gastronomică Banat Brunch, despre traseele de cicloturism și despre ce se poate vizita și face în Timiș și Timișoara.

În 25.02.2022, tururile ghidate, cicloturism, evenimentele culturale, gastronomie și patrimoniul arhitectural au fost temele cele mai căutate în standul Turism Timiș. L-a standul APDT Timiș am primit întrebări de la diferite agenții de turism din țară în legătură cu evenimentele din județ și Timișoara și unitățile de cazare și campinguri în natură. Atât reprezentanții APDT cât și cei ai info centrului turistic Timișoara au oferit pliante informative și materiale cu harta județului, a orașului, evenimentele Banat Brunch și locațiile ce se pot vizita.

În 26.02.2022 ne-am purtat vizitatorii din stand, agenții de Incoming sau simpli turiști, prin istoria și satele din Timiș unde am făcut opriri pe dealurile Silagiului, în crama Agape artă&natură, în locația artizanilor de bere de la Taproom și în bucătăria lui tanti Emilia Popa de la Coșteiu de Sus. S-au oferit pliante informative cu harta județului, a orașului, evenimentele Banat Brunch și locațiile ce se pot vizita, am participat la discuții și întâlniri despre un posibil viitor proiect cu canoele la Timișoara dar s-au purtat discuții și despre croaziere pe Dunăre din România în Republica Serbia din luna mai 2022.

În 27.02.2022 activitățile s-au axat în special pe distribuirea de materiale și informații privind unități de cazare din Timiș și Timișoara, materiale info despre activitățile locale; s-au primit multe întrebări legate de activitățile din week-end-uri și despre cramele de la Silagiu, degustări de vin si vizite.

În total, în cele patru zile de târg, pe la standul APDT Timiș au trecut și au cerut informații și au degustat produse aproximativ o mie de persoane.

Materialele de promovare turistică și logistica necesară activităților desfășurate în standul județului Timiș au fost transportate Timișoara-București-Timișoara cu un mijloc de transport asigurată cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Ca urmare a participării la târgul de turism și a solicitărilor primite la stand din partea agențiilor de incoming și altor entități din turism, APDT Timiș va iniția realizarea unor materiale de promovare tipărite și va demara proiecte de colaborare referitoare la produse turistice timișene și vânzarea acestora în țară și străinătate.