1 -7 iulie 2022
La invitația orașului Ulm, prin Donauschwabiches Zentralmuseum Ulm (Muzeul Central al Șvabilor Dunăreni din Ulm), Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș, a participat, în perioada 1-7 iulie 2022, la Donaufest – Festivalul internațional al țărilor dunărene, în spațiul tematic „Turism și sustenabilitate”, alături de touroperatori timișeni. Evenimentul s-a derulat în orașele Ulm-Neu Ulm în perioada 1- 10 iulie 2022 sub motto-ul „10 zile, 10 țări, un festival”.
Manifestarea din Germania este considerată a fi cel mai mare eveniment internațional referitor la țările dunărene și adună, din doi în doi ani, peste 500.000* persoane interesate să descopere cultura țărilor riverane Dunării (*date organizatori).
Conform caracteristicilor festivalului, Asociația de Turism Timiș a răspuns invitației organizatorilor de prezentare a elementelor de cultură ale destinației și a promovat următoarele componente:
– programul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, prin intermediul aplicației digitale Discover Timiș, un ghid digital care a pus la dispoziție vizitatorilor toate informațiile la zi referitoare la evenimentele culturale din orașul Timișoara și județ, cât și detalii despre produsele turistice și posibilitățile de petrecere a timpului liber în Timișoara și Timiș
– obiectivele turistice ale județului Timiș, prin intermediul Tururilor virtuale prezentate cu ajutorul ochelarilor VR
– informații referitoare la serviciile din domeniul HORECA, referitoare la turismul activ și de recreere, a turismului de gastronomie și cel oenologic, prin intermediul unui materiale tipărit de tipul pliant, tradus în limba germană sun titlul Entdecke Kreis Temesch!(Descoperă Timișul!)
– programe turistice oferite de agențiile de turism timișorene, prin intermediul broșurii Travel in Timiș
– meșteșugurile locale (opincărit) prezentate de învățătorul Ciprian Mert din comuna Margina, parte din produsul turistic Mic dejun la Margina – invitat în festival cu trei demonstrații live
– gastronomia tradițională bănățeană – degustări de pâine de casă și zacuscă, pregătite de doamna Emilia Popa, producător local certificat din Coșteiu de Sus; răchie și miere de la apicultori certificați din Cenad și dulceață de trandafiri de la producători locali certificați din comuna Curtea.
În spațiul tematic alocat, Asociația de Turism Timiș a avut la dispoziție un monitor pe care au rulat filme și clipuri de prezentare a județului Timiș, iar echipa de promovare a APDT Timiș a fost completată de doamna Ramona Lambing, ghid de turism și reprezentant al agenției touroperatoare Passage Travel Concept.
În cele șapte zile ale participării la festival, Asociației de Turism Timiș i-au fost alocate trei reprezentații pe scenă pentru ateliere de opincărit, activități în care meșteșul opincar a avut ocazia să interacționeze cu publicul participant și să prezinte detalii ale meșteșugului de opincar, ca parte a patrimoniului cultural tangibil al destinației.
Încă din primele zile de la deschiderea manifestării, în cortul tematic Turism și sustenabilitate, Asociația de Turism Timiș a primit vizita președintelui Asociației Șvabilor Bănățeni din Munchen, dl. Peter Dietmar Leber, a redactorului Walter Tonța din partea publicației Banater Post și a directorului Muzeului Central al Șvabilor Dunăreni din Ulm, dl. Christian Glass, interesați de activitățile din destinație și de organizarea unor întâlniri viitoare la Timișoara.
De asemenea, spațiul alocat destinației Timiș a fost vizitat și de domnul deputat Ovidiu Ganț, reprezentant al Forumului Democrat al Germanilor din România în Parlamentul României, membru al Camerei Deputaților.
Reprezentanții standului au participat la prezentarea susținută în cadrul festivalului de către jurnalistul Werner Kremm, originar din Timiș, pe tema Dunărea la Porțile de Fier, ca prezentare și invitație în Banat.
Principalele interese ale vizitatorilor au fost legate de gastronomia românească, cei mai mulți solicitând produse specifice precum bere locală, mici sau sarmale, produse oferite în cadrul manifestării dunărene de către agenții economici, la această ediție firmele românești nefiind prezente.
Alte subiecte de interes pentru vizitatori au fost programul CCE 2023, evenimentele din județ și Timișoara, activitățile de ecoturism, cicloturism și camping. Se poate estima că un număr de peste o mie de persoane s-au oprit în spațiul Asociației de Turism Timiș și au solicitat informații sau materiale specifice.
Folosind impactul pozitiv al digitalizării în turism, Asociația de Turism Timiș a atras în stand tineri și copii, interesați să descopere obiectivele turistice din județul Timiș prin intermediul tururilor virtuale prezentate pe ochelari VR.
Cel mai important element al participării la festivalul german l-a reprezentat colaborarea cu touroperatorul timișorean (Passage) prin intermediul căruia în zilele de festival mai multe grupuri și-au exprimat intenția de a călători în județul Timiș, au cerut și au primit informații directe referitoare la posibilități de cazare și transfer ș.a.
Cultura, tradițiile și obiceiurile țărilor dunărene reprezintă laitmotivul activităților din programul festivalului Donaufest, iar prezența județului Timiș a fost apreciată atât de către vizitatorii standului – localnici, vizitatori din țările vecine sau români stabiliți în Germania – cât și de către organizatori, prin prisma experiențelor oferite în stand.
Din participarea, în premieră, a APDT Timiș la Donaufest Ulm reiese așteptarea ridicată a românilor stabiliți în străinătate de reîntâlnire cu gastronomia românească, element ce poate fi acoperit de sectorul economic. În acest sens, APDT Timiș a trimis către organizatorii Donaufest propunerea și rugămintea ca festivalul să fie anunțat direct și către Timiș pentru a permite diseminarea cât mai mare a informațiilor referitoare la procesul de înscriere și participare către firmele locale interesate.
De asemenea, titlul de Capitală Culturală Europeană 2023 pentru Timișoara a stârnit în mod evident interesul multor vizitatori ai standului să viziteze destinația, situație în care aplicația digitală Discover Timiș dovedindu-se a fi instrumentul esențial pentru diseminarea informațiilor la zi din destinația Timiș.
Unul dintre cele mai importante evenimente programate de către Forumul Democrat al Germanilor din Banat pentru anul 2023 este Heimattage, eveniment programat să aibă loc în perioada 1-8 iunie 2023, cu punctul culminant în zilele de 3-4 iunie când vor avea loc Parada portului șvăbesc și spectacol de fanfară și pentru care există deja solicitări din partea participanților privind oferte de petrecere a timpului în județul Timiș.
Costuri: Realizată ca urmare a invitației orașului Ulm, participarea Asociației de Turism Timiș la eveniment nu a presupus costuri pentru spațiul alocat, ci doar costuri privind deplasarea și cazarea echipei de trei persoane – APDT și meșteșugar – acestea ridicându-se la 1.775 euro și achiziția produselor tradiționale de la producători locali certificați ( 215 ron), pentru cele șapte zile de activități.
Raport realizat de Delia Barbu.