Publicat de pe

Raport final al conferinței ,,Infocentrele turistice și rolul lor în promovarea și dezvoltarea turismului” 25 martie 2016, Buziaș

Conferința Națională de Turism

,,Infocentrele turistice și rolul lor în promovarea și dezvoltarea turismului”

25 martie 2016, Buziaș

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș a organizat vineri, 25 martie 2016, la Hotel Silvana din localitatea Buziaș, Timiș, a doua Conferință Națională de Turism, un eveniment care a abordat de această data tema Infocentrele turistice și rolul acestora în promovarea și dezvoltarea turismului cât și deficiențele cu care se confruntă aceste CIT­uri (Centre de Informare Turistică) în Timiș și nu numai.

Evenimentul a avut ca public țintă reprezentanți din domeniul turismului, angajați ai infocentrelor turistice din județul Timiș și din județele Caraș Severin, Arad și Hunedoara, dar și reprezentanți ai Birourilor de informare și promovare turistica a României în străinătate, profesori, studenți și masteranzi ai facultăților de profil din vestul țării, dar și reprezentanți ai ONG­urilor din domeniu. De asemenea, au fost invitați și au luat parte la lucrări dl. Giurcă Simion, seful Biroului de promovare și dezvoltare turistică a României la Viena, Austria, Popescu Gabriel, reprezentantul zonei de Vest pentru Autoritatea Națională de Turism, Morariu Sergiu din partea Fundației EnduROmânia , primari și reprezentanți ai primăriilor unde sunt prezente infocentre turistice, prof. Cristescu Ilie, conf.univ.dr. Sava Cipriana din partea Universității Creștine Dimitrie Cantemir, Timișoara, reprezentanți ai entităților de turism precum ,Agenția de turism Redona Travel, Agenția de turism Passage, Centrul Multifuncțional de Informare Turistică Bastion, Centrul de Informare și Promovare Turistică Adetim, Timișoara reprezentat de Adam Ruxandra, Șoflău Bogdan și Cristian Simona. Infocentrele turistice sau Centrele de Informare Turistică reprezintă un element important în dezvoltarea unui teritoriu reprezentat de o zonă, regiune sau oraș cu potențial turistic, acestea dețin rolul de a promova și dezvolta potențialul unui teritoriu prin strategii de promovare pentru viitorii turiști care doresc vizitarea județului Timiș. Pentru aceștia, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș ­ în colaborare cu infocentrele turistice din județul Timiș și împrejurimi, agențiile de turism de incoming din Timișoara ­ dorește să contribuie la promovarea obiectivelor turistice din fiecare zonă.

Totodată, în cadrul conferinței sau dezbătut problemele cu care CIT- urile se confruntă, au fost abordate diferite viziuni privind eficientizarea și dezvoltarea acestora prin diferite măsuri, planificări și strategii de promovare care să aducă un beneficiu economic și social județului Timiș prin nișa turistică și alte aspecte care trebuie avute în vedere pentru o dezvoltare turistică durabilă și coezivă.

De asemenea, APDT Timiș a anunțat crearea primei Rețele județene a Infocentrelor turistice din județul Timiș și a unei adrese electronice permanente de comunicare disponibilă schimbului de informații, infocentre@turismtimis.ro și o pagină electronică de comunicare pentru toate infocentrele din Timiș pe o platformă de socializare cunoscută, Infocentre turistice Timiș.

La conferință au mai participat reprezentanți ai mass media, ai Infocentrelor Turistice din județul Timiș, Arad și Caraș­Severin, specialiști în turism, entități cu activitate în turism, profesori și studenți­ care, alături de reprezentanți ai Corpului consular – Consulatul Republicii Federale Germania prin prezența viceconsulului Siegfried Geilhausen, ­ au luat parte la discuții și au propus diferite viziuni și metode de dezvoltare și promovare turistică în contextul infocentrelor turistice. Evenimentul a avut loc între orele 8­20 iar programul conferinței a presupus prezentarea de lucrări și dezbateri pe tema abordată, discuții și propuneri de proiecte, respectiv strategii de promovare turistică care să dezvolte județul, la deschidere fiind prezent Dobra Călin, vicepreședintele Consiliuliului Județean Timiș și președinte al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș, Ilaș Alger Viorel, primarul Orașului Buziaș și Barbu Delia, directorul executiv al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș (APDT).

<strong>Parteneri</strong> în organizarea evenimentului au fost Hotel Silvana Buziaș, Podgoriile Buziaș­Silagiu, Agenții de turism, ONG­uri din turism, voluntari de la Facultatea de Managemenetul Turismului și Managementul Alimentației Publice de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara (USAMVBT).

<strong>Impact:</strong> Proiectul și­a propus și reușit să evidențieze problemele existente în funcționarea actuală a infocentrelor turistice din Timiș, diferite viziuni și măsuri care să eficientizeze activitatea infocentrelor turistice de oriunde, respectiv șă informeze reprezentanții CIT­urilor în legătură cu aspectele și elementele care trebuie avute în vedere pentru o dezvoltare durabilă a

acestora, dar și să pună la dispoziția acestora material și informații necesare în dezvoltarea activității lor.

APDT Timiș a reușit să atingă scopul propus, și anume să atragă atenția reprezentanților infocentrelor turistice, ai oamenilor implicați în turismul timișan, dar și a agențiilor de turism de incoming asupra preocupării de a dezvolta și promova mai activ turismul în județul Timiș, inclusiv prin aceste centre de informare turistică.

La final, participanții au avut la dispoziție broșuri de promovare turistică, flayere de promovare turistică în Timiș pe care să le ducă și să le distribuie turiștilor prin intermediul infocentrelor pe care le­au reprezentat. De asemenea, invitații au primit și alte materiale precum mape, diplome de participare și alte materiale oferite de asociație.

Barbu Delioara,

Director executiv APDT Timiș