Publicat de pe

Sărbători de iarnă în gospodăriile bănățene

Sărbătorile de iarnă se apropie cu repeziciune și, odată cu ele, oamenii intră în atmosfera finalului de an, a zilelor în căutare de liniște și bucurii alături de cei dragi. Respectând măsurile de siguranță necesare, în mai multe locuri din Timiș se pregătesc evenimente specifice Sărbătorilor de iarnă, evenimente care vă invită să trăiți atmosfera satelor din Banat, așa cum este ea în preajma Crăciunului, să experimentați în diferite feluri bucuria Sărbătorilor.

Pomana porcului și Târg cu vânzare la Zolt

De 1 Decembrie sunteți așteptați în Zolt! Să beți răchie fiartă și să mâncați cârnați, să vă bucurați de Pomana porcului după tradiții bănățene! În gospodăria domnului Mihai, o Cuină bănățeană veritabilă, începe o serie întreagă de evenimente pregătite special pentru voi pe parcursul lunilor decembrie și ianuarie, pentru a vă bucura din plin de atmosfera Sărbătorilor de iarnă, așa cum sunt ele trăite în satele din Banat.

Programul zilei începe de dimineață, când gazda vă așteaptă cu răchie, vin fiert și un aperitiv cu produse locale: ceapă, brânză, slănină și zacuscă făcută în casă. Și nu veți avea timp de pauză pentru că urmează felul principal: o mâncare la ceaun făcută cu carne proaspătă de porc. Nu doar că veți putea servi o diversitate de produse pregătite după rețete bănățene – unde condimentele adunate de la toate etniile din zonă fac din mâncare un șir interesant de experiențe – dar veți și putea participa la preparea bucatelor alături de gazdă.

Caltaboș cu un pic de coriandru, cârnați ușor picanți sau murături după rețete secrete sunt doar câteva dintre produsele care se vor afla și spre vânzare, alături de alte bunătăți din zonă: miere, nuci, castane și mere, gemuri și alte specialități făcute în casă.

Evenimentele vor avea loc în întâi, 11 și 18 decembrie, 8 și 15 ianuarie, iar participarea la un astfel de eveniment, desfășurat în aer liber, costă 100 de lei pentru adulți, iar copiii nu plătesc. Cei care doresc să participe la evenimente pot suna pentru programare la tel. 0725737841 sau pot merge direct la gazdă, în satul Zolt la nr.10.

Târg de Crăciun în curtea Casei Ferch din Deta  – ANULAT

Timp de două zile, în 18-19 decembrie, între orele 10-18, în curtea Casei Ferch din Deta (Str. Victoriei nr.27-29) va avea loc o nouă ediție a Târgului de Crăciun în aer liber. Vizitatorii vor putea găsi decorațiuni de Crăciun, produse tradiționale, lucrări realizate de meșteșugari din Banat, obiecte cu specific de Sărbători și produse locale. În curtea casei se vor servi gulaș, preparat după rețetă tradițională, și ceai cald. Informații la tel. 0727 013332.

Cu săniuța pe Dealurile din Coșteiu de Sus

Pregătiți-vă săniuțele! Dacă zăpada își face drum și prin Timiș iarna aceasta, derdelușul e pregătit pe dealurile din Coșteiu de Sus, iar căruța lui Nea Ștefan e gata de plimbare. Locurile cele mai bune pentru săniuș le puteți afla doar de la Damaris, ghidul local din Margina, la tel. 0723 124952.

Vin fiert la Conac

La doar 25 de kilometri de Timișoara, Domeniile Murani vor fi deschise toată luna decembrie în condiții de siguranță pentru oaspeți. Vin fiert și sarmale în foi de varză murată, ciolan afumat cu murături și mămăligă coaptă pe plită sunt doar câteva dintre bunătățile pe care le veți putea găsi în restaurantul de la conac, alături de plăcintele dospite, simple, cu varză sau cu brânză. Programul de funcționare este de luni până duminică între orele 9,00-17,00.