Publicat de pe

Tururi virtuale în Țara Făgetului- Biserici de lemn și Frumuseți naturale

 

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș a realizat din punct de vedere tehnic și conceptual primele tururi virtuale care promovează Țara Făgetului prin prisma Bisericilor de lemn din zonă și a elementelor de geografie cu caracteristice deosebite, precum Cascada Șopot, Peștera Românești, Șoseaua Transluncani, Cetatea Jdioara, Cascada Cornet, Lacul Surduc și Vârful Padeș.

Proiectul – prin intermediul căruia au fost achiziționați și doi ochelari virtuali – a avut scopul de a pune în lumină potențialul cultural și turistic pe care îl are regiunea Țara Făgetului și de a trezi interesul turiștilor pentru alte locații din afara Timișoarei. În fapt, proiectul propune folosirea tehnologiei de ultimă generație în prezentarea și promovarea bisericilor de lemn din Țara Făgetului și a punctelor de interes din punct de vedere natural.

Filmare tururi virtuale și montaj

Timp de trei săptămâni, o echipă de specialiști în tehnica de fotografiere și filmare 360* s-a deplasat în regiunea Țara Făgetului și a colectat imagini din interiorul și exteriorul bisericilor de lemn din Timiș și a realizat detalieri ale elementelor cheie din lăcașele de cult, dar și din locațiile naturale Cascada Șopot, Peștera Românești, Șoseaua Transluncani, Cetatea Jdioara, Cascada Cornet, Lacul Surduc și Vârful Padeș de unde au colectat imagini care au fost apoi prelucrate sub forma unui produs software. Folosind tehnica de transpunere a spațiului din realitate într-un format digital, sub forma unui model interactiv panoramic 360, prin prelucrare digitală, echipa a montat informațiile într-un produs software – tur virtual cu următoarele caracteristici cheie :

  • Înlănţuire de imagini panoramice 360 interactive și animate
  • Personalizare prin inserare de conținut multimedia (text, imagine, video, audio)
  • Albume foto
  • Hartă Google integrată, pentru orientare către obiectivul turistic
  • Un traseu de vizualizare predefinit ce poate fi redat automat
  • Accesibil online, offline de pe orice calculator sau dispozitiv mobil, compatibil cu ochelari VR care funcţionează cu un dispozitiv mobil
  • Navigare tur adaptată clientului, cu logo, culori, fonturi personalizate

Creare produs turistic online Turul bisericilor de lemn din Țara Făgetului

O a doua componentă a proiectului a reprezentat-o creare unui produsui turistic online, Turul bisericilor de lemn din Țara Făgetului, produs turistic care să poată fi oferit spre promovare și vânzare atât la nivel național, cât și internațional, ghizilor și agențiilor de turism. Astfel, cu ajutorul specialiștilor în turism a fost creat un material online de prezentare a infrastructurii de turism de pe traseul a câteva dintre cele mai cunoscute și accesibile lăcașe de cult din arealul amintit, material cuprinzând toate elementele necesare – structură de transport, locuri de cazare și servit masa, locuri de parcare publice, acces la servicii pentru persoane defavorizate.

Materialul oferă turiștilor toate informațiile necesare pentru o călătorie în Țara Făgetului și este tradus in 2 limbi de circulație internațională (engleză și germană) pentru a fi cât mai accesat.

Un exemplar al materialului se află atașat prezentului Raport.

Achiziție ochelari virtuali promovare Țara Făgetului – biserici de lemn și frumuseți naturale

Arealul situat în estul județului Timiș, una dintre cele mai frumoase zone din punct de vedere natural din județul Timiș, Țara Făgetului se constituie într-un veritabil produs turistic ce poate fi exploatat din mai multe unghiuri din punct de vedere turistia. APDT Timiș a ales să creioneze și să promoveze Traseul Bisericilor de lemn și Frumusețile naturale ale zonei.

În acest sens, prin intermediul proiectului au fost achiziționați și doi ochelari virtuali și suportul necesar pentru prezentarea și promovarea turului turiștilor interesați să descopere locurile naturale ale Timișului.

Unul dintre cei doi ochelari virtuali a fost dat în custodia Infocentrului turistic Bastionul Theresia din cadrul Compartimentului Județean de Turism, Promovare și Evenimente, iar un altul a rămas la APDT Timiș pentru promovarea tururlui în cadrul diferitelor târguri de turism sau al unor evenimente de promovare turistică națională și internațională.

Parteneriatul:

Parteneri în organizarea evenimentului au fost societatea Expro360 și Consiliul Județean Timiș.

Impactul scontat:

Realizat în premieră, Turul virtual al Țării Făgetului – biserici de lemn și frumuseți naturale va permite dezvoltarea promovării zonei și va contribui la creșterea numărului de turiști ajunși în destinație.

De asemenea, prin elementele realizate în cadrul acestui proiect – crearea produsului turistic, achiziția de ochelari virtuale – APDT Timiș oferă o mult mai mare vizibilitate elementelor de cultură și isotire din oraș și creează un precedent în folosirea tehnicii 360* în promovarea destinațiilor de turism din județ și regiune.

Concluzii:

Arealul situat în estul județului Timiș, una dintre cele mai frumoase zone din punct de vedere natural din județul Timiș, Țara Făgetului se constituie într-un veritabil produs turistic ce poate fi exploatat din mai multe unghiuri din punct de vedere turistic. APDT Timiș a ales să creioneze și să promoveze Traseul Bisericilor de lemn și Frumusețile naturale ale zonei Cascada Șopot, Peștera Românești, Șoseaua Transluncani, Cetatea Jdioara, Cascada Cornet, Lacul Surduc și Vârful Padeș – ca două elemente vizate de categorii diferite de tuiști, cu un potențial de dezvoltare cu atât mai diversificat.

Folosind, în premieră, ochelarii virtuali – ca tehnică de ultimă generație – pentru a promova o destinație, APDT Timiș atrage astfel atenția asupra locațiilor amintite și creează premisele dezvoltării turistice a arealului.

De asemenea, punerea prin intermediul proiectului, a ochelarilor virtuali la dispoziția infocentrelor turistice din Timișoara și din județ, permite atât diseminarea imaginilor virtuale preluate de la obiectivele turistice amintite în rândul turiștilor care ajung în Timișoara și doresc vizitarea județului Timiș, cât și up-datarea tehnicilor de promovare turistică în județul Timiș.

Mai multe informatii si un film al evenimentului pot fi gasite si pe pagina de facebook Turism Timis și pe adresa facebook Turism Timis.