Publicat de pe

Turismul în județul Timiș

Interviu acordat de Călin Dobra, președintele Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Tursimului în Timiș

 

calin-dobraPunctele de atracție turistică în județul Timiș nu excelează în număr, ci în calitatea lor. Indiferent că se pornește din Piața Unirii, unde se află Muzeul de Artă și lucrările valoroase pe care le deține și se ajunge la unicitatea Bisericii de lemn din Groși, că un turist alege să vadă Lacul Surduc sau Mănăstirea Partoș, Muzeul Traian Vuia sau Peștera Românești, toate aceste puncte au un potențial turistic uriaș, care în prezent nu este suficient exploatat și promovat.

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș își propune tocmai acest lucru, promovarea unor obiective despre care mulți timișeni știu încă destul de puține, și sunt vizate în egală măsură obiective din Timișoara sau județ, obiective turistice naturale, culturale sau istorice.

Dacă pentru Timișoara se pot aminti Muzeul de Artă, Muzeul Satului Bănățean, Muzeul Banatului (încă închis pentru renovare) sau Bastionul Cetății, în județ, obiectivele turistice pot fi nuanțate mai mult.

Astfel, deși sunt puține, există obiective importante în turismul balnear și aici trebuie amintită stațiunea Buziaș, însă prezența izvoarelor minerale și termale în zona unor localități precum Pișchia, Banloc, Comloșu sau Ciacova, continuă să țină ridicat interesul în dezvoltarea acestui sector.

În turismul cultural și istoric, obiectivele turistice sunt numeroase și vizează atât locațiile din Timișoara , amintite mai sus, cât și județul.

Sunt foarte multe de amintit. Cula de la Ciacova, bisericile de lemn din zona Făgetului – zonă unde se pot dezvolta trasee turistice pe diferite teme precum cea a ceramicii sau sculpturii în lemn -, parcurile dendrologice de la Bazoș sau cel din Valea Homojdiei, care trebuie reamenajat, sau Castelul Nako din Sânicolau Mare, toate pot fi promovate pe harta turistică a județului Timiș.

În turismul rural există obiective majore de atracție, slab dezvoltate, însă. Zonele de creație artistică cum este satul Jupânești sau de etnofolclor precum Românești, satele de interes vânătoresc, precum Pișchia, sau sate cu monumente istorice cum sunt Traian Vuia sau Lenauheim pot fi promovate cu succes și se dorește aceasta în turismul din Timiș.

În turismul de afaceri este preferată Timișoara datorită amenajărilor specifice existente (săli de conferințe multivalente sau cazare cu grad ridicat de confort). Buziașul se mai poate consolida ca un punct important în turismul de afaceri în Timiș într-un viitor apropiat.

Nu în ultimul rând se pot aminti unele dintre cele mai frumoase și interesante locuri din Timiș. Peșterile din estul județului – Românești sau Peștera Albastră – lacul Surduc, zona Nădrag, Valea lui Liman reprezintă puncte de atracție importante în turimul județului.

Dacă turismul montan este slab reprezentat în Timiș – aici putând însă aminti interesul pentru amenajarea zonei Nădrag – , pădurile din jurul Timișoarei și a celor din județ pot deveni puncte de atracție pentru turiști. De la Pădurea Verde, Pădurea Giroc sau Pădurea Recaș , toate pot oferi posibilități de loisir prin amenajarea unor zone de agreement, a unor poteci de acces sau chiar a unor poteci pentru călărie sau cicloturism.

Canalul Bega reprezintă în sine un obiectiv turistic, iar crearea pistei de cicloturism și posibilitățile de navigare continua să atragă atenția turiștilor asupra ei.

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș își propune pe de o parte să promoveze trasee turistice viabile, vizând atât obiective naturale, cât și obiective culturale prin punerea în comunicare și colaborare a Centrelor de informare turistică din județ, iar pe de altă parte, să extindă aria de interes de la turismul de afaceri către turismul de weekend. În acest sens, Asociația are în vizor proiecte care să creioneze trasee turistice special destinate elevilor, trasee care se referă la obiective istorice, culturale sau naturale ce pot stârni interesul copiilor și adolescenților.

Exemple elocvente în acest sens sunt Muzeul Traian Vuia și istoria acestui mare inventator român, cu toată istoria sa și a primului său zbor; Bisericile de lemn din zona Margina sau Casele memoriale și conacele din vestul Timișului.

În vestul județului Timiș poate fi pus în continuare accentul pe circuitele transfrontaliere promovate prin DKMT.

Există obiective turistice în Timiș precum cele din zona Bogda sau zona viticolă Recaș, unde trebuie dezvoltată infrastructura rutieră pentru a putea crește accesul turiștilor.

Unele zone care, deși au potențial touristic, sunt mai puțin cunoscute și promovate – Pajiștea cu narcise de la Bătești, Mlaștinile Murani sau Pădurea Bistra – rămân și ele în vizorul Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș, ca și peșterile din estul județului, mănăstirile din sud sau muzeele și casele memoriale din vest.

Colaborarea și punerea în comun a acestor obiective și a unei strategii alături de actorii implicați în ceea ce înseamnă turism în județul Timiș – pornind de la cercetători, profesori universitari, instituții publice, organizații neguvernamentale sau agenții de turism – reprezintă unul dintre punctele cheie ale activității Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș.

 

Interviu aparut in Ofensiva Expozitionala, supliment al periodicului regional Ofensiva Economico-Financiara, noiembrie 2014